Saçkıran Nedir? Tedavisi (Aropesi Areata)
Tıp dilinde Aropesi saç dökülmesi anlamına gelmektedir. Saçların kişiye hissettirmeden aniden dökülmesine de Alopesi Areatada denmektedir. Türkçede ise saçkıran olarak adlandırılan hastalığın ismi de Aropesi Areata olarak geçmektedir. Hastalığın neden olduğu hücreler, bağışıklık sistemine zarar vererek sistemin kendi hücrelerini yabancı olarak algılayarak savaşmasına neden olmaktadır. Kıl köklerindeki lenfosit adı verilen hücreler de sitokin kimyasalını salgılayarak saç dökülmesine neden olmaktadır. Saçkıran neden olur sorusunun bilimsel açıklaması bu şekilde olmaktadır. Daha anlaşılır bir ifade ile saçlara yerleşen mantarlar cilde ve deriye zarar vererek dökülmesine neden olurlar.
Saçkıran neden olur sorusunu tıbbi olarak cevapladıktan sonra, saçkıran belirtilerinden bahsetmek yerinde olacaktır. Alopesi Areata hastalığı, cilde rahatsız edici bir kaşıntı vermemektedir. Saç kökleri artık saçın büyümesini durdurur ve saç deriden dökülür. Dökülen alanda genişlemeler görülür. Daha sonra bu saçların yerine genellikle beyaz renkli saçlar çıkmaya başlasa da bu saçların büyümesi çok uzun süreli olmaktadır.
Saçkıran belirtileri fark edildiği anda mutlaka uzman bir doktora başvurulmalı ve tedavi süreci hemen başlatılmalıdır. Aksi halde saçların dökülme riskinin yanında bütün vücudun etkilenme olasılığı da bulunmaktadır. Kadın erkek demeden saç kıran sorununu yaşayan herkesin mutlaka en kısa sürede uzman bir hekime başvurması ve saçkıran problemine uygun tedavi yöntemleriyle müdahale edilmesi gerekir. Sarımsak, sirke karşımı gibi birçok farklı etkende toplumumuzda kullanılmasına rağmen bir süre sonra ilerleyen ve aşırı derece kötü duruma gelen saç kıran sorununun ortadan kaldırılması için hekim tedavisi çok daha uygun olacaktır.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.