Davranış Bozukluğu Sebepleri ve Tedavisi

1.265 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Davranış bozuklukları, kişinin yaşına göre beklenen davranışlardan farklı davranmasıdır. Bahsedilen farlılıklar kişiye ait bireysel farklılıklar değildir. Toplumu rahatsız eden, çevresindekilere zarar veren farklılıklar, abartılı ve saldırgan tavırlardır. Bu farklılıklar kişinin de çevresinin de yaşam kalitesini direkt olarak etkiler. Tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilir.

Davranış bozukluğu belirtileri şunlardır: davranış bozuklukları olan kişiler saldırgan tavırlar sergilerler, gergindirler, otoriteye başkaldırma eğilimindedirler, yalan söylerler, hırsızlık yaparlar, motivasyonları sınırlıdır, dikkatlerini toplayamazlar, endişeli ve şüphecilerdir, zaman zaman oldukça sakin görünebilirler, pişmanlık hissetmezler.
Davranış bozuklukları nedenleri ise daha çok çocukluk yaşlarında yaşanan deneyimlerle ilgilidir. Her çocuğun yaşına göre temel ihtiyaçları vardır. Bu temel ihtiyaçlar karşılanmadığında veya çocuklar istismar edildiğinde hayata karşı intikam duygusu hisseder ve çevresindeki insanların canını yakmak isterler.

Çocuklarda davranış bozukluğu, huzursuz tavırlar sergileme, uyumsuzluk, sinirlilik, kavgacılık, hırçınlık, söz dinlememe, karşı gelme, geçimsizlik, ufak tefek hırsızlıklar, şiddete eğilim gibi belirtiler gösterir. Bu durum fark edildiğinde çocuğun yaşadığı bir istismar olup olmadığına bakılmalıdır. Aile içi şiddet veya eksik ve yetersiz bakım da çocuklarda davranış bozukluğu sebeplerindendir. Aşırı disiplinli aile davranışları da çocuklarda davranış bozukluğuna sebep olur. Çocuk dikkat çekmek için abartılı tavırlar sergiler.

Yetişkinlerde davranış bozukluğu, çocuklukta yaşanan travmaların katlanarak büyümesi sonucu ortaya çıkar. Yetişkin, sosyal hayatında uyumsuzluk gösterir. Davranış bozuklukları olan yetişkinler hırsızlığa ve şiddete meyillidirler. İntihar düşünceleri vardır. Saldırgan tavırlar gösterir, bu tavırlarında haklı olduklarına inanır ve pişmanlık duymazlar. Diğer insanların duygularını anlayamaz, empati yapamaz ve anlayış gösteremezler.

Davranış bozukluğu tedavisi, yetişkinlerde ve çocuklarda farklılık göstermekle beraber, temel amaç davranış bozukluğu nedenini anlamak ve kişinin bununla başa çıkmasında, ona yol göstermektir. Kişinin davranış bozukluğu eğer zarar verici boyuttaysa, terapisi devam ederken ilaç tedavisi de uygulanabilir. Davranış bozuklukları tedavisi için uzman yardımı almak çok önemlidir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık