Hamilelikte 9. Hafta
Hamilelikte artık yavaş yavaş 2. ayın bitip 3. ayın başladığı bu önemli haftada anneliğe hazırlık anlamında önemli bir aşama kaydetmiş oluyor ve gebeliğe iyice alıştığınız durumu yaşadığınız haftada olduğunuzu bilmelisiniz. Hamilelikte 9. haftada neler yaşandığı ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili uzman görüşlerini içermekte olan makalemizi okuduğunuzda 9. haftayla ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
İş yerinizde bilgisayar kullanıyorsanız, “bilgisayar ışınlarının” bebeğiniz üzerinde olumsuz etkiler yaratmasından endişe duyuyor olabilirsiniz.
Korkmayın, bilgisayarlar ve monitörlerin iyonize edici (“canlı dokuya zarar verici”) özellikleri bulunmaz.
Günümüzde anne adayları özellikle akıllı cep telefonlarının kullanımı konusunda duyarlı olmalılar. Bağımlılık yapan bu teknoloji çeşitli bedensel ve ruhsal sorunlara neden olabilir ve bebek üzerinde güvenli olduğu düşünülse de yine de bazı kurallara uymakta fayda vardır.
Göğüslerinizdeki dolgunluk ve hassasiyet bu gebelik haftasında biraz daha artmış olabilir. Daha önce de belirtildiği gibi göğüslerinizi alttan iyi destekleyen bir sütyen kullanmalısınız.
Yine artan gebelik hormonlarının etkisiyle mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler de bu haftada ortaya çıkabilir. Midenizin hiçbir zaman aşırı dolmaması gerekir. Ayrıca mide yanması yapan yiyeceklerden (bu yiyecekler kişiden kişiye değişir) uzak durmalısınız. Şikayetleriniz şiddetliyse veya aldığınız önlemlere cevap vermiyorsa doktor önerisine göre bazı ilaçlar kullanabilirsiniz.
Ultrasonografi ile gebelik haftası belirlenmesi
Gebeliğin İlk 13 haftalık döneminde ultrasonografi ölçümlerinde bebeğinizin baş-popo mesafesi (CRL=crown-rump length), yani oturma boyu ölçülür ve bu ölçüm ultrasonografi cihazı içindeki yüklü verilere göre otomatik olarak gebelik haftasına dönüştürülür.
CRL oldukça hassas bir ölçümdür ve bu ölçümünün yanılma payı yalnızca +/- 3- 4 gündür. Bu nedenle yapılan ölçümde çıkan gebelik haftası sizin Son Adet Tarihinize göre yapılan hesaplamayla uyuşmadığında CRL ölçümü gerçek gebelik haftası olarak kabul edilir.
Bu uyuşmazlığın nedeni Son Adet Tarihinizi (SAT) hatırlayamamanız veya yanlış hatırlamanız olabileceği gibi, gerçekte yumurtlamanız adet döngünüzün 14. gününden daha farklı bir gününde (daha geç veya ender olarak daha erken) olmuş olabilir (“geç yumurtlama”).
CRL ölçümü tüm ırksal ve kalıtsal özellikleri göz ardı eden bir incelemedir ve bebek bu incelemede sizin sandığınızdan daha büyük çıktığında bu bebeğin “iri” olacağından daha çok gebelik haftanızın Son Adet Tarihinize göre hesaplandığında yanlış olduğunu gösterir.
20. haftaya kadar yapılan ultrasonografi ölçümlerinde aynı haftalardaki tüm bebekler birbirlerine yakın büyüklük ve ölçümlere sahipken 20. haftadan itibaren ırksal, kalıtsal ve anne adayına ait özellikler (sigara kullanımı, yanlış beslenme, bebeğin kilosunu etkileyen çeşitli hastalıklar) de devreye girmeye başlar ve aynı haftada bulunan bebekler arasında kilo ve boy farklılıkları belirginleşmeye başlar. Bu nedenle gebeliğin ikinci yarısında yapılan ölçümler gerçek gebelik haftasını belirleyebilme yetisinden giderek uzaklaşır.
Yaklaşık 100 anne adayından 15’inde SAT’a göre hesaplanan gebelik haftasının CRL ölçümüne göre yeniden düzenlenmesi gerekir. Bu düzenleme (“düzeltilmiş gebelik haftası”) ileriki gebelik haftalarında bebeğin gerçek haftasının bilinmesi açısından son derece önemlidir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.