Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır? Anne ve Bebeğe Zararlı Mıdır?

834 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelikte şeker yüklemesiyle ilgili tartışmalar devam ediyor. Peki hamilelikte şeker yüklemesi zararlı mı? Şeker yüklemesi nedir? Şeker yükleme testi neden, nasıl yapılır? gibi merak edilen soruların yanıtını sizler için hazırladık…

Anne adayları bilir ki, hamilelik sırasında birçok besin aşerilir. Bunların arasında şerbetli bir baklava, kremalı bir pasta da olabilir. Söz konusu bu besinler olduğunda vücuda alınan şeker oranı risk olarak görülmezken hamilelere şeker yükleme testi yaptırılmasını doğru bulmadığını söyleyen birçok kişi vardır. Bu açıklamaların tıbbi bir zemini olmadığına dikkat çeken Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, şeker yükleme testi ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

ŞEKER YÜKLEME TESTİ (GTT) NEDİR?

Şeker hastalığı kandaki yüksek seviyedeki şeker ile karakterize olan bir hastalıktır. Kişinin şekere olan toleransını gösteren bir test olan Gtt ( şeker yükleme testi), şeker hastası olabileceğinden şüphelenilen kişilere yapılır. Yapılan bu test ile kişide şeker hastalığı olup olmadığı ortaya çıkar.

Son dönemlerde hem ana akım medyada hem de sosyal medyada şeker yükleme testinin hamileler için zararlı olduğu yönünde haberlere rastlanmaktadır. Bu testin hamilelere yapılmaması gerektiği, anne ve bebeğe zarar verdiği yönünde iddialar sıklıkla dile getirilmektedir. Tüm bu iddiaların aksine şeker yükleme testi, son yıllarda güvenle yapılan üstelik anne ve bebek için hayati önem taşıyan bir testtir. Bir dilim pasta ve iki dilim baklavada hangi oranda şeker varsa şeker yükleme testinde de o kadar şeker vardır. Dolayısıyla ortaya atılan iddiaların bu anlamda tıbbı bir alt yapısı yoktur.

ŞEKER YÜKLEME TESTİ NASIL YAPILIR?

Anne adaylarına hamileliğin 24-28.haftalar içerisinde gestasyonel diyabeti tespit etmek amacıyla 50 gr glukoz yükleme testi uygulanır. Testin aç karnına yapılması çok daha iyi sonuç verecektir. Şeker yükleme testi;

Aşırı kilolu olma sorunu,
İri bebek öyküsü,

Birinci derecedeki yakınlarda ya da daha önceki hamileliklerde gestasyonel şeker öyküsü gibi faktörler söz konusuysa hamileliğin ilk aylarında uygulanabilir. Bu risk etkenleri olan hamile kadınlarda, test neticeleri normal çıksa dahi 24-28. haftalarda tekrar uygulanmasında yarar vardır.

GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEME TESTİ NEDEN YAPILIR?

Hamilelikle birlikte anne adayının vücudunda birtakım değişiklikler meydana gelir. Bunların başında ise insülin gelmektedir. Hamilelik öncesinde vücutta salgılanan insülin yeterli iken, hamilelikle birlikte oluşan değişiklikler ve kilo artışı insülin ihtiyacını arttırır. Hamile kadınların %3 ila %10’unda yeterli insülin salgılanmadığı durumlarda gestasyonel diyabet gelişir.

Çoğu hamile için geçici bir durum olan bu diyabet türü genellikle 29. haftadan sonra ortaya çıkar. Bu durumu daha önceden tespit edebilmek için gebeliğin 24. ve 28. haftasında yapılan şeker yükleme testi uygulanır. Şeker yükleme testi ağızdan veya damar yolu ile yapılabilir. Ağızdan yapılan ve “oral glukoz tolerans testi” (OGTT) adı verilen yöntem daha yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık